(1) Hidangkan pelbagai jenis makanan - Panduan Diet Malaysia menekankan pengambilan pelbagai jenis makanan berasaskan Piramid Makanan Malaysia. Pelbagai jenis makanan membekalkan nutrien-nutrien berbeza yang diperlukan oleh tubuh. Tiada satu pun jenis makanan dapat memberi kesemua tenaga, nutien dan komponen makanan yang kita perlukan. Oleh itu, sekiranya anda merancang menu untuk mesyuarat atau majlis rasmi, pastikan ianya terdiri daripada pelbagai jenis makanan untuk memenuhi sebahagian daripada keperluan harian peserta mesyuarat.
(2) Hidangkan mengikut saiz sajian yang disaranakn - Panduan saiz sajian di dalam panduan ini dapat membantu anda membuat tempahan makanan. Saranan saiz sajian ini dibuat berdasarkan keperluan makanan seseorang. Ini akan membantu anda mengelakkan pembaziran dan menggalakkan peserta mengambil makanan dalam sukatan yang bersesuaian.
Berikut adalah beberapa panduan boleh digunakan untuk menghidang makanan dengan saiz sajian yang disarankan :
(a) Sediakan kuih-muih dengan saiz sajian yang lebih kecil daripada biasa iaitu di antara 30-50g bagi sekeping kuih. Sebagai contoh, seketul kuih seri muka dengan berat 30g membekalkan 60 kalori. Bagi kuih seri muka yang beratnya 50g pula akan mengandungi 100 kalori.
(b) Potong ayam dalam saiz yang kecil iaitu di antara 80-120 g bagi setiap hidangan. Sebagai contoh, seketul ayam goreng dengan berat 80 g membekalkan 170 kalori. Tetapi bagi ayam goreng yang sama berat 120g pula membekalkan 250 kalori.
(c) Hidangan ikan yang bersaiz sederhana (80-120g) atau potong mengikut saiz yang bersesuaian untuk hidangan individu iaitu di antara 50-60 g bagi satu potong. Sebagai contoh seekor ikan masa tiga rasa dengan berat 80 g membekalkan 150 kalori. Manakala, ikan yang sama dengan berat 120 g pula membekalkan 230 kalori. Bagi ikan yang dipotong pula, seketul ikan pari masak asam dengan berat 50 g mebekalkan 100 kalori. Manakala, ikan pari yang sama dengan berat 60 g pula membekalkan 120 kalori.
8 Prinsip Asas Menghidang Makanan Semasa Mesyuarat
Panduan ini menekankan prinsip amalan makan secara sihat semasa menghidang atau menyediakan makanan:
(1) Sajikan jus buah-buahan tanpa gula atau buah segar untuk sarapan di samping makanan lain yang disarankan.
(2) Sajikan satu atau dua jenis kuih untuk minum pagi dan minum petang mengikut saiz sajian yang disarankan disamping buah-buahan segar.
(3) Hidangkan kuih-muih atau makanan yang tidak mengandungi gula.
(4) Sajikan satu jenis makanan berasaskan ikan / ayam / daging / kekacang dan dua jenis sayur-sayuran sama ada sayur yang telah dimasak atau ulam-ulaman untuk waktu makan utama.
(5) Sajikan susu rendah lemak bagi minuman kopi / teh dan gula secara berasingan. Penggunaan krimer manis atau bukan tenusu adalah tidak digalakkan.
(6) Sekiranya sarapan disediakan untuk mesyuarat, minum pagi tidak perlu lagi dihidangkan.
(7) Hidangan di dalam contoh menu boleh ditukar ganti dengan hidangan lain yang sama nilai kalorinya. Disertakan juga senarai hidangan lain yang boleh menggantikan hidangan yang digunakan dalam menu.
(8) Pamerkan label kandungan kalori pada setiap makanan yang dihidangkan semasa mesyuarat.
Sumber : Panduan Penyajian Sihat Semasa Mesyuarat, Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan.
Jom Sertai ONEXOX, JANA pendapatan
PASIF... Daftar SEKARANG
secara PERCUMA
===================================================
Out There Were Are One ~ ONEXOX
MOHD AZHAR BIN KORDI
Whatsapp : 0111 - 864 8262
HOSTING PERCUMA --> http://goo.gl/H3g9QH
TEKNIK INSTAGRAM --> http://goo.gl/wu0QMd
MUDAHNYA BELAJAR FOREX --> http://goo.gl/3mTrET
BLOG PROJEK RM10 --> http://projek-rm10-sahaja.blogspot.com/
TEKNIK INSTAGRAM --> http://goo.gl/wu0QMd
MUDAHNYA BELAJAR FOREX --> http://goo.gl/3mTrET
BLOG PROJEK RM10 --> http://projek-rm10-sahaja.blogspot.com/
BLOG A/RESPONDER --> http://autoresponder-termurah.blogspot.com/
===================================================
#PrayForGaza #PrayForPalestine #PrayForSyria #PrayForMesir #PrayForMalaysia #JutawanOnexox #JutawanSenSen #PesonaTimurResources